Aastra presenterar härmed version 2 av Aastra Mobile Client, så att företag av alla storlekar kan dra nytta av sammanslagning av fast och mobil telefoni (FMC).

Mobiltelefonen har blivit ett oumbärligt verktyg i företagets kommunikation. När allt mer av arbetet sköts mobilt eller via fjärruppkoppling är det viktigt att företaget kan få med mobiltelefonerna i kommunikationsmiljön, eftersom detta ökar produktivitet och nåbarhet och kortar svarstiderna. Detta gäller för alla resande medarbetare, och särskilt för de som reser mycket utomlands, de som behöver mobilitet på arbetsplatsen, hemarbetarna, samt för återhämtning efter katastrofsituationer.

Gränssnittet till Aastra Mobile Client är användarvänligt och får en mobiltelefonen att fungera som en bordstelefon. Mobilen integreras sömlöst i företagets kommunikationsplattform.
  • Den nya versionen av den mobila klienten har flera nya, värdefulla egenskaper, som till exempel närvaroinformation vilket ger en effektivare hantering av samtalen (mindre väntan i telefon, bättre åtkomst).
  • Dessutom får man alla fördelar som affärsanvändare är vana vid, såsom förfrågan, flyttning, telefonkonferens och kortnummer. Behovet av att växla mellan olika telefonnummer och röstbrevlådor faller bort. Med ett enda nummer att ringa och en enda röstbrevlåda blir personalen betydligt lättare att nå för både kunder och kolleger. Så, även om man inte sitter vid sitt skrivbord betyder det inte att man är avstängd från företagskommunikationen.
Aastra ser fast mobil konvergens inte enbart som ett sätt att förbättra användarens upplevelse utan, tar också hänsyn till företagets behov av kostnadsstyrning och besparingar. De ökande kostnaderna för mobilsamtal kan bli betydande för företag med en arbetsstyrka som reser i utlandet eller ringer utlandssamtal från mobiltelefonen. Företag som nyttjar Aastra Mobile Client kommer att uppleva sänkta samtalskostnader genom att använda sig av funktionerna för mobilt ekonnomivägval (Least Cost Routing): Aastra Mobile Client avgör själv det mest kostnadseffektiva sättet att koppla samtalen, vilket ger betydande besparingar.

Den nya programversionen har ytterligare besparingsmöjligheter:

- Dubbla kommunikationsvägar: smartphones som klarar både mobiltelefoni (GSM) och WLAN (Wifi) kommer att ansluta sig till företagets trådlösa nät automatiskt. När man befinner sig på kontoret har man kvar fördelarna med mobilitet och får dessutom bättre täckning inomhus, samtidigt som företaget sparar pengar genom att sådana samtal kopplas via företagets eget nätverk.
- Snabbmeddelanden: SMS används ibland som ersättning för snabbmeddelanden (instant messaging) och i stor mängd. Varför då inte skicka snabbmeddelanden via Aastra Mobile Client istället och dessutom kunna dra nytta av närvaroinformationen?

Water Jet är ett svenskt företag som specialiserat sig på maskiner för vattenskärning med hög precision. Företaget har kunder över hela världen och därför en mycket rörlig arbetsstyrka som ägnar sig åt försäljning och kundstöd i utlandet, vilket drar betydande kostnader för mobiltelefoni.  ”Vi har minskat vår mobila roamingkostnad med ungefär 40% med hjälp av Aastra Mobile Client och Aastras Call Manager” säger Patrik Jarltén, IT-chef på Water Jet Sweden AB.

”Aastra har insett att mobilitet är en avgörande faktor för om enhetlig kommunikation (unified communication) ska kunna vinna insteg. Aastra Mobile Client för samman det bästa av två världar: mobilitet och fördelarna med företagskommunikation med ett verkligt användarvänligt gränssnitt. Som alltid, har vi fokuserat på öppna standarder när vi utvecklat våra produkter” säger Staffan Möller, som är produktchef för Aastra Mobile Client.

Aastra Mobile Client är en applikation som är lätt att installera på de mobila enheterna, antingen via SMS eller som trådlös nedladdning, med en aktivering som är så enkel att slutanvändarna nästan inte märker den. Eftersom klienten är licensbaserad kan företagen börja nyttja fast och mobiltelefoni-konvergens efter behov: antingen för en liten grupp mobila användare eller för hela flottan av telefoner, för alla företag oavsett storlek och i alla vertikala sektorer där mobilitet utanför företagets väggar behövs (transport, underhåll mm).

Aastra Mobile Client fungerar i en stor mängd olika mobiltelefoner och smartphones för affärsanvändare: Symbian S60 3:e and 5:e utgåvan (däribland LG, Nokia, Samsung och Sony Ericsson), BlackBerry RIM 4.5, 4.6, 4.7 och 5.0, iPhone och Android. Aastra Mobile Client finns redan tillgänglig på Astras företagsväxlar för små, medelstora och stora företag.

Aastra Mobile Client är ytterligare en förstärkning av Aastras redan så omfattande produktlinje med mobillösningar (för bland annat softphones, SIP, DECT, röst över WLAN och integrerad Mobile Extension) för alla företag oavsett storlek.